tisdag 25 februari 2014

Sillgratäng

Det här receptet kommer från kocken Nils-Emil Ahlin. Mika och jag tycker att det är fantastiskt gott, men våra tjejer har aldrig varit så förtjusta...tror inte ens de har smakat ;-) Sååå...det här får vi passa på att äta när de inte är hemma!
 

Nils-Emils sillgratäng
4 port                         ugn 225°c                tid 15+5 min
6 sillfiléer, urvattnade
6 potatisar, kokta
2 gula lökar, skivade
1-2 dl gräddmjölk
smör
ströbröd
vitpeppar från kvarn

1. Stek löken i smör i en stekpanna utan att den tar färg. Låt svalna.
2. Skär potatisen i skivor (ca ½ cm tjocka).
3. Smörj en ugnssäker form och ställ en rad potatis längs ena sidan. Lägg därefter på en sillfilé och sedan lök. Fortsätt varva tills formen är fylld.
4. Mal över några drag med pepparkvarnen.
5. Häll på ytterst lite ströbröd och klicka över lite smör.
6. Grädda gratängen i 225°c varm ugn i ca 15 minuter.

7. Slå på gräddmjölken och grädda ytterligare 5-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar